Friday, August 16, 2013

Cerita lapuk….baru nak update.


Niat dihati nak update kronologi bersalin bile abih pantang. Tgu punye tgu, abg ayen pun dah masuk 2 thn.

Wan Muhammad Aryan was born on Monday, jam 6.57 pagi, 5 September 2011 bersamaan 6 Syawal 1432 hijrah.

1 Syawal tahun tu di sambut di kg halaman sy la (hari rabu)…pg2 lepas sesi bermaafan, pegi hospital sg buloh sbb abah masih warded.

Dah ingat2 lupe bile balik sg besar , raya umh kawan2. Yg ingat bende2 kat bawah ni

Jumaat : 2 September 2011 – masih di sg tengi. Tibe2 mlm tu gusi berdarah. Tak rase sakit tp sangat x selesa sbb rase mulut penuh. Geli btol. Kalo lame x ludah, bergumpal2 dalam mulut. Dah mcm Dracula. Letak tisu pun…sekejap je penuh dgn darah. Mmg stress sbb toilet xde dlm bilik. So asyik ulang alik ke toilet.

Sabtu : 3 September 2011 – dah balik shah alam. mlm tu gusi masih berdarah. So mlm pegi klinik qualitas sek 2, die advice g jumpa dentist. Doc check, x Nampak ade wound. So mlm tu tong sampah penuh dgn tisu berdarah.

Ahad : 4 September 2011 – bgn pagi ade brown spot kat panties. Xde rase sakit ape2. Tp gusi berdarah masih ade. So after discussed dgn en. Suami, we decided to go emergency hospital sg buloh (time ni abah dah discharged hospital, die kat puncak alam). Before tu g bekfast kat gerai kat luar spital tu.time tu darah masih kuar.  So dlm kol 9 lebey spai kat emergency. Bdk yg standby kat pintu, awal2 lg dah tegur “kak, wad bersalin depan sana”. Cet…sy nak check gusi hokey. So kat emergency tu…doc amik darah. Resultnye..ok. xde denggi pun. So bole balik la.

Then we went straight to puncak alam sbb mak n aba hade kat sane. Sampai2 my sis n mum suh rendam bunga Fatimah. Kalo kembang, makne dah nak bersalin la tu. Bunga Fatimah tu, mak yg beli mase kat mekah. So sy layankan je. Mmg kembang la. (penah ke tak kembang ek?) time tu dah rase sakit2 sikit. So my sis ckp…minum air tu n bawak mandi. Mudah2an cepat bersalin.

Dalam kol 4 lebey,we went to hospital sg buloh. Kali ni…baru g wad bersalin. Hati dah berdebar2. Ye ke nak bersalin ni. Baru 38 mgu. Xpe…buat2 cool je. Time ni gusi berdarah tu dah stop la plak. Then doc check.. “baru 1 cm ni kak. Anak akak pun kecik lg. baru 3 kg. balik dulu. Kalo lepas seminggu xde rase rase sakit…akak dtg yer”.

So we went back to shah alam. Singgah umah my sil, htr brg ape tah. Die ckp kitorg ni berani sgt.kang kalo tibe2 sakit cane. Die kate…kalo die, standy by kat parking spital je. Mlm tu sempat drive through mcd. Then balik umah…nak tdo.

Dlm kol 11, pinggang dah rase sakit2. Makin lame, makin sakit. So ajak asben g spital. Dlm kete tu, sy dok kt seat belakang. Badan dah mcm udang…mengerekot tahan sakit. Spai spital dlm kol 12. Doc check, n cakap dah bukak 3 cm ni. So die suh baring kat katil dlm wad ape tah namenye. Then pasang mesin nak monitor heart beat baby. Time ni nurse dah tak bg makan. Dah suh gune ubat berak…time baring kat katil tu…fuh bole tahan la sakitnye…rase nak jerit pon ade. Tp segan ngan org keliling. Dlm tu..sy bace ayat kursi..n doa nabi yunus. Dlm kol 4 air ketuban pecah. So automatic bukaan terus 6 cm. then nurse ckp tgu 7 cm. as it terbuka 7 cm…diorg terus tolak masuk labour room. Kalo x silap dlm kol 6 pagi. Eh…asben ade la..pembakar semangat J

Bidan tu ajar cara nak teran. Maklumlah…x berkesempatan nk menuntut ilmu tu. Busy memanjang. Rasenya byk kali gak la teran. Tp x Berjaya gak. Tibe2, encik asben terduduk sbb sesak nafas. Nurse kelam kabut tye whether he ok or not. N dlm kelam kabut tu…sedar2 baby dah kuar. Rase ringan je perut. There….our prince yg comel. Alhamdulillah…..Allah permudahkan segalanya. Bile nurse htr kad ward, sy n baby same2 bantai tdo. Penat……

So…insyaAllah, by end of this year…I will go through sekali lg process bersalin. Semoga Allah permudahkan segalanya…Amin.

 

2 comments:

  1. hei hei. aku pon dh lame tk on blog. dh nk masuk kronologi adik yayan bru nak buat kronologi abg yayan. ape da... haha...

    ReplyDelete
  2. is better late than never....cewah....

    ReplyDelete